Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001240/2015
Adószám: 19024031-2-42

Hospice (Archív)

 

I. Nemzetközi Hospice Kongresszus

Ami az élet végén fontos

Hogyan gondozhatjuk, kísérhetjük az időseket „az élet végén”

2009. október 19-20. Berekfürdő

Két napos Hospice kongresszust szervezett Berekfürdőn a MRE Szeretetszolgálati Iroda Református Diakóniai Felnőttképzési Intézménye és a KRE Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Intézete.

 A rendezvényre a 100 résztvevő különböző egyházi és nem egyházi idősotthonokból, nappali ellátásból; hajléktalan ellátásból érkezett. Felvidékről és Erdélyből is érkeztek résztvevők. 
Bölcskei Gusztáv püspök úr bevezető áhítata, Czibere Károly Irodavezető és Tóth János Intézetvezető köszöntője után német és magyar előadók előadásaira és műhely munkákra került sor.

A téma nem könnyű, hisz két napon keresztül a halálról, annak mélységeiről, elfogadásáról és a ránk bízottaknak való segítésről beszélgettünk. Hiszen az intézményeinkben dolgozók nem csak munkájuk során, hanem személyes életükben, családjaikban is többször kénytelenek szembesülni a gyász feldolgozás nehézségével, megértésével.

A műhelymunka során spirituális és lelkigondozói kérdésekben is kerestük a választ.

„Hogy van jelen Isten a halálfolyamatában, a gyászban, mi hiányzik amikor gyászolunk? Mivel vagyunk telve, amikor gyászolunk? Mit jelent a gyászt feldolgozni? Valóban lezárását jelenti-e egy folyamatnak?

 

Frank Kittelberger a müncheni Hospice munka és palliatív kultúrával foglalkozó intézet pastoralpszichológusa előadásában elmondta, hogy pontos recepteket nem tud adni, mert nem ismeri a magyar intézményeink helyzetét, azonban beszámolt a német gyakorlatokról, hogy ők miként tudnak segíteni az élet végén állóknak.

A műhelymunka során felmerült munkatársaink, és önkénteseink felkészítése, s hogyan tudjuk jobban használni az intézményi hálóinkat.

 A konferencia végén az „Élni a legvégsőkig…” – gyakorlatot segítő könyv bemutatójára került sor.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy ezek csak az első lépések melyek után az intézményeknek maguknak kell megtenni a következő lépéseket. Azonban mint tudjuk együtt mindig könnyebb, s ahogy énekeljük: „…ha botlanak a gyöngék, segítsen az erős… „

A református szeretetintézmények idősügyi munkacsoportja folytatja a palliatív gondozással és a hospice szolgálattal kapcsolatos munkát, ajánlást készítve a református szolgálatok számára.
Csatolmányok:

(c) 2009 Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda - Az oldalon található tartalmak felhasználása engedélyköteles. - Design és programozás: Arteries Studio